logo
Miklošičeva 28, Ljubljana, Slovenija
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Irena Rajh: +386 41 663 904, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

teenagersdeceptionhaving birth DSC0269

ARTIZANI

Mladinska lutkovno artistična skupina Artizani je začela z delom leta 2003. V skupini je trenutno 14 članov od 15. do 26. leta starosti. Pri nastajanju predstav so se člani izobraževali in vključevali v različne dramske, plesne in artistične delavnice, spoznavali akrobatiko in trapez, odrski gib in pantomimo. L. 2004 so navdušili občinstvo s predstavo Zlata ptica, l. 2006 so nadaljevali z ulično gledališkim performansom Marjetica in zmaj , trilogijo znanih gledaliških zgodb pa so zaključili s priredboČarovnika iz Oza l. 2007. V nastajanju je nova predstava Odtenki pod mentorstvom češkega pantomimika Michala Hechta.

Uspeh predstave v River Side Studios v Londonu, je skupini Artizani odprl pot na več mednarodnih festivalov in gostovanj po vsej Sloveniji in tujini: Alpe Adria, Emonska promenada, Med. lutk. festival Cikl Cakl, Avstrija, Špancirfest, Varaždin ; Med. ulični festival Nyrbator, Madžarska, Leuven Belgija....

Festivali:

 • SLIP, The First London International Youth Circus Festival, July 2004

 • Connect Youth-British Council, London July 2005

 • Emona Promenade - 5th International street festival, Ljubljana, August 2005

 • Cikl-Cakl - International puppet festival Austria, November 2005

 • XIV Int. Street theatre festival The winged dragon, Nyrbator, Hungary; July 2006

 • Ostrovske soukani youth festival, Ostrov, Češka, April 2007

 • Jadran- festival, Opatija, May 2007

 • „Cirkooh, cirkaah“ internationaal jeugdcircus festival, Leuven - Belgija, julij 2007

 • TRANSGENERACIJE - Cankarjev dom, maj, 2005 - NAGRADA za najbolj izvirno predstavo

 • 2008.-NAGRADA za najboljšo predstavo  festivala

 • LINHARTOVO SREČANJE, Pesnica, oktober 2005, NAGRADA za scensko postavitev predstave

 • VIZIJE, Republiški festival mladih gledališče, maj 2008

 • VIZIJE,  maj 2010, NAGRADA  ZA NAJBOLJŠO PREDSTAVO V CELOTI

ŽIVOTOK/CIRCLE OF LIFE


ŽIVOTOK je predstava o "malem" človeku, ki ga spremljamo na njegovi življenjski poti od rojstva do smrti. Simultano dogajanje razdeljenega odra, kjer na eni strani spremljamo stereotipno, vsakdanje dogodke, na drugi strani pa razumsko-čustveni aspekt v obliki srca in možganov, nas popelje skozi življenjsko epopejo glavnega junaka, v katerem se zlahka prepozna vsakdo. 
Pred skupino Artizani je nov izziv. Pod vodstvom pantomimika in dramskega pedagoga Michala Hechta iz Prage smo raziskovali nove, drugačne aspekte odrskih umetnosti. S kombinacijo klasične in moderne pantomime smo s pomočjo teles (stage body language) ustvarili kratke, improvizirane prizore, ki smo jih na koncu povezali v celoto. Životok je produkcija, ki nakazuje moč neverbalnega gledališča, določa prostor giba, mimike in odnosov. Hkrati pa nas je predstava navdušila za umetniški žanr, ki ga v slovenskem gledališkem prostoru redko srečamo.. 

Predstava Životok – Circle of Life v izvedbi skupine Artizani je prejela nagrado za NAJBOLJŠO PREDSTAVO V CELOTI na festivalu mladinskih gledaliških skupin Slovenije Vizije  v Novi Gorici , maja 2010.  

REŽIJA: MICHAL HECHT
ASISTENTKA REŽIJE IN MENTORICA: IRENA RAJH KUNAVER 
SCENOGRAFIJA IN KOSTUMOGRAFIJA: IZTOK HRGA
GLASBA:MARKO BOH
OBLIKOVANJE LUČI: BORUT BUČINEL
TEHNIČNA OPREMA: ANDREJ ADAMEK
IGRAJO: Voranc Boh, Nataša Keser, Jur Kunaver,Ana Lekše, Ana Potočnik, Ana Špik, Anže Virant, Barbara Žvar Baškovič, Urban Žvar Baškovič
PRODUKCIJA: HIŠA OTROK IN UMETNOSTI
PREMIERA: 13.5.2010, KREATORIJ- DIC, POLJANSKA 26, LJUBLJANA

Zahvaljujemo se JSKD RS, JSKD OE Ljubljana in Dijaškemu domu Ivan Cankar za podporo pri nastanku projekta

Lyman Frank Baum: ČAROVNIK IZ OZA

Zgodba govori o deklici Doroteji iz Kansasa, ki jo vihar odnese v fantazijsko deželo, kjer živijo dobre vile, zlobne vešče in fantazijska bitja ter čarovnik Oz.

Predstava Čarovnik iz Oza je nadaljevanje projekta združevanja lutkovnega gledališča in cirkuških prvin, ki mladim igralcem nudi nove dimenzije animacije, giba in gledališke igre.  Skupina Artizani se skozi predstavo sprašuje o razmerju med dobrim in zlim, išče ravnovesje med materialnim in duhovnim svetom, raziskuje osebne vrednote ter razmišlja o brezčasni tezi, da je za svojo srečo odgovoren vsak sam. Pomoč prijatelja pa nikoli ne škodi.

 

ZLATA PTICA

V okviru lutkovnega mladinskega studia je skupina ARTIZANI priredila znano slovensko pravljico o mladem princu, ki na očetovi jablani obstreli Zlato ptico. Kralj si zaželi prelepe ptice in ponudi svojo krono tistemu, ki mu jo prinese...

Gre za edinstven projekt združevanja lutkovnega gledališča in cirkuških prvin, ki je mladim igralcem ponudil nove dimenzije animacije, giba in gledališke igre. Predstava je dinamična, brez besedila, polna gibanja, ki ga razumemo na dva načina: kot animacijo predmetov in prostora iz konteksta lutkovnega gledališča in animacijo teles v smislu cirkuškega artizma in fizičnega teatra.

Mentorica:
Irena Rajh Kunaver

Ponedeljek:
20:00 - 21:30