tečaji in seminarji


SEMINARJI

RINGATÓ: UJČKAJ IN ZAPOJ (Dr. Ilona Gróh Gállné )

Delavnica Ringató ni predstava, temveč skupinsko petje in igranje. Ujčkanje – Ringató je edinstveni glasbeni izobraževalni program, ki združuje različne dejavnosti za dojenčke, malčke in njihove starše, sloni na pedagoških principih priznanega madžarskega skladatelja, etnomuzikologa in pedagoga Zoltána Kodálya.

Glasbena vzgoja naj bi se po njegovih načelih začela že v zelo zgodnji starosti, še pred otrokovim rojstvom, ob materini podpori in posluhom za glasbo. Izbor glasbe naj bi bil prilagojen starosti otroka, glasba sama pa njegova duševna hrana, saj vplivajo tudi vsakdanje aktivnosti otroka na njegovo celotno osebnost. Med samim izvajanjem zaradi kompleksnosti metode ne pride do neposrednega vpliva na otrokov razvoj, vendar se z ustvarjanjem kreativnega okolja to zgodi spontano.

Delavnica je namenjena vzgojiteljem in drugim pedagogom, ki so v stiku z najmlajšimi ter staršem, ki bi se želeli naučiti nov način kreativnega preživljanja svojega časa z otrokom.

Seminar je razdeljen na 2 srečanji, na katerih bomo obdelali:

  • Kodályeve usmeritve, značilnosti koncepta s poudarkom glasbene vzgoje v zgodnjem otroštvu.

  • Cilji in naloge glasbene vzgoje od rojstva do tretjega leta, oz. od tretjega do šestega leta starosti in vpliv glasbene vzgoje na splošen razvoj dojenčka.

  • Lepota petja, veselje igre – posebni cilji Ujčkanja v sozvočju s Kodályevo glasbeno vzgojo. Igra in učenje petja, metodološka znanja, ki se nanašajo h glasbenemu materialu, učenje petja po posluhu, kot indirektna učna metoda.

  • Vsebinske in oblikovne elemente delavnice, posebnosti glasbenega materiala, posredne učinke glasbene vzgoje.

  • Glasbene barve, glasbene igralne elemente pri Ujčkanju.

  • Tempo, jakost zvoka, barvo glasu, višino glasu, odmevnost ritma in melodije, sličnoglasje, improvizacijo, glasbo in gibanje, ustvarjanje stikov z glasbili

Seminar bo potekal v petek, 13. oktobra od 16. do 20. ure in v soboto, 14. oktobra od 10. do 16. ure v prostorih Hiše otrok na Miklošičevi 28 (vhod Kinoteka) v Ljubljani

V skladu s 16. oz. 19. členom Pravilnika o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive se izobraževanje vrednoti z 0,5 točke.

Cena celotnega seminarja je 40 EUR.

Program:

  1. dan:

Petek, 13. oktober 2017

16: 00 – 20:00 Predstavitev koncepta Ringató s poudarkom glasbene vzgoje v zgodnjem otroštvu. Glasbena vzgoja od rojstva do tretjega leta, oz. od tretjega do šestega leta starosti. Vpliv glasbene vzgoje na splošen razvoj dojenčka

17:45 – 19:15 »Vzami v naročje, ujčkaj in poj!« - Posebni cilji Zibanja v sozvočju s Kodályevo glasbeno vzgojo. Igra in učenje petja, metodološka znanja, ki se nanašajo h glasbenemu materialu, učenje petja po posluhu, kot indirektna učna metoda.

19:30 – 20:00 Vprašanja in odgovori, kratko predvajanje filma

»Glasba je hrana za dušo in je ni moč z ničemer zamenjati. Živeti brez glasbe, pomeni živeti in umreti duhovno slabokrven. Brez glasbe namreč ni popolnega duhovnega življenja. Obstajajo področja duše, kamor lahko le glasba posije.« (Kodály)

  1. dan:

Sobota, 14.oktober 2017

10: 00 – 11:00 Predstavitvena delavnica Ringató, analiza delavnice

11:00 – 13:00 Zgradba delavnice Ringató, glasbeni material, glasbeni elementi

13:00 – 14:00 Odmor za kosilo

14:00 – 17:00 Glasbene barve, glasbeni igralni elementi pri Zibanju.

(tempo, jakost zvoka, barva glasu, višina glasu, odmev ritma, odmev melodije, sličnoglasje, improvizacija, glasba in gibanje, ustvarjanje stikov z glasbili)

17:00 Predstavitvena delavnica Ringató

"Vendar glasba ni le nekaj kar razsvetli možgane. Močno vpliva tudi na čustva, na gibalni razvoj, pospešuje tudi razvoj jezika. Skupinsko petje in zibanje, ki jih spremljata petje in gibanje ima vsaj tak blagodejen vpliv na odnos mati – otrok , kot skupna igre ali večerna pravljica. «(Dr. Valéria Csépe)

Ilona Groh, vodilna madžarska Ringató pedagoginja, vodi glasbene delavnice Ringató za dojenčke in malčke že 21 let. Trdno verjame, da je izobraževanje skozi umetnost zelo pomembno, namenja izboru kvalitetne glasbe največjo pozornost. Večinoma se opira na madžarske ljudske pesmi, na tradicionalne ritme in družabne igre, v manjši meri pa tudi na otroške umetne pesmi madžarskih skladateljev. Srečanje, ki traja približno 30 minut, odvisno od starosti otrok, se odvija v sproščenem okolju, vse aktivnosti so določene in pripravljene vnaprej, a kljub temu dovolj fleksibilne, da se lahko prilagajo specifičnim okoliščinam. Vsa pozornost je usmerjena v glasbo, ki se vedno izvaja v živo, saj je osebni pristop najpomembnejši. Tako se pesmi in rime ponavljajo znova in znova, prepevajo pa se tudi pesmi iz prejšnjih glasbenih srečanj. Mentorica otrokom ne postavlja nobenih nalog ali pričakovanj, preprosto se gibljejo, zibajo v glasbenem okolju, obdani z zvoki, ritmi in igrami. Cilj programa Ringató je, da bi odrasli spoznali kvaliteto in lepoto ljudskih pesmi, in da bi tako otroci kot starši uživali v skupnem petju in plesu.

Dr. Viktória Emese Gáll sodeluje pri vodenju aktivnosti Ringató že od leta 2011, takrat kot televizijska voditeljica Ringatója v tedenskem kulturnem magazinu Opera Cafe MTVA, M1 in kot stalna voditeljica Ringatója v Művészetek Palotája (Palača umetnosti) in v kulturnemu prostoru Bartók32, v programu Segítő Kezek az Akítv Évekért v Budimpešti, v Újpesti Gyermek és Ifjúsági Ház-u ter v Grund-u. Delavnice Ringatója vodi vsako leto tudi na več festivalih na Madžarskem: od leta 2014 naprej na festivalu „Művészetek Völgye” (Dolina Umetnosti) – Kapolcs, „Muzsikál az erdő” – umetniškem festivalu v Mátri, in od leta 2015 naprej dvakrat letno tudi na festivalu v Tállya-Kerekdomb-u. Bila je učiteljica kobze, ljudskih plesov in glasbe ter iger v poletnem taboru glasbene šole Óbudai Népzenei Iskola.

Udeleženci bodo na koncu seminarja prijeli potrdilo o opravljenem strokovnem izobraževanju. V skladu s 16. oz. 19. členom Pravilnika o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive se izobraževanje vrednoti z 0,5 točke.

Informacije in prijave za delavnice:

Rok za prijave: 1. 10. 2017

Najmanjše število prijav: 6. Največje število prijav: 20.

Kontaktni osebi: tel.: 041 663 9040 (Irena Rajh Kunaver) ali 01 24 10 511 (Matjaž Šmalc)

e-mail: irena@hisaotrok.si, matjaz.smalc@jskd.si

Prijavnice sprejemamo do zaključka posameznega prijavnega roka oz. do zapolnitve prostih mest.

Prijavi obvezno priložite kratek opis vaših dosedanjih pedagoških izkušenj!

V sodelovanju z Madžarskim inštitutom

IGRA SENC: lutkovni seminar senčnega gledališča

Na delavnici bomo spoznavali osnovne principe senčnega gledališča, oblikovanje in izdelavo senčnih lutk iz različnih materialov, uporabo različnih virov svetlobe in platen na katere se lahko senca projicira. Spoznali bomo osnove zakonitosti lutkovnega gledališča in pojem lutkovnosti.

Spoznali se bomo s kratko zgodovino senčnih lutk in z različnimi tipi senčnega gledališča (turško senčno gledališče, indonezijsko lutkarstvo, indijsko senčno gledališče ...)

Praktično bomo raziskovali moč sence, ki omogoča izredne fantazijske razsežnosti in s tem tudi raziskovanje. Z različnimi načini projekcij bomo spoznavali osnove senčnih animacij in vizualne kompozicije posameznih scen z izbrano glasbo. Posebno pozornost bomo namenili možnostim uporabe senčnega gledališča, skušali bomo razumeti pomen in izraznost senčnih lutk predvsem v izražanju čustev in atmosfere.

Udeleženci bodo imeli priložnost samostojno izdelati lutke, scenografijo in pripraviti krajšo produkcijo. Delavnica je namenjena vsem, ki jih zanima senčno gledališče, mentorjem, pedagogom in lutkarjem. Predhodno znanje ni potrebno

Termin:

Seminar smo razdelili na štiri srečanja po 8 šolskih ur od 10.00 do 16.00 (skupaj 32 šolskih ur)

sobota, 18. november 
nedelja  19. november
sobota , 25. november
nedelja, 26. november

O mentorjih:

Anže Virant, dipl. univ. dramaturg in vsestranski ustvarjalec na področju lutkovnega gledališča, član gledališke skupine Artizani, ki je za svoje delo prejela več domačih in mednarodnih nagrad, je prejemnik študentske Prešernove nagrade za delo uredniškem odboru revije Oderuh, kot asistent dramaturgije  in dramaturg je sodeloval v Ljubljanskem lutkovnem gledališču in pri večih projektih neinstucionalnih gledališč. Predstava Junak našega časa (BiTeater, LGL), kjer je podpisan pod avtorstvo besedila in dramaturgijo je bila uvrščena v spremljevalni program Lutkovnega bienala 2015, predstava Srce in popek (AEIOU, Hiša otrok in umetnosti), kjer je sodeloval kot dramaturg, pa je na Lutkovnem bienalu 2015 dobila nagrado za dramaturgijo. v Hiši otrok in umetnosti deluje kot dramaturg, igralec, oblikovalec svetlobe, predvsem pa je programski vodja mlade neodvisne profesionalne lutkovne scene, ki ima domicil v Hiši otrok in umetnosti.

Irena Rajh je vsestranska lutkovna ustvarjalka, igralka- animatorka, režiserka, mentorica  strokovna spremljevalka in selektorica JSKD na področju ljubiteljskega lutkovnega gledališča, producentka in organizatorka kulturnih prireditev ter  festivalov. V 25. letih profesionalnega delovanja je sodelovala z mnogimi priznanimi lutkovnimi ustvarjalci ,režirala in igrala je v več kot 30 različnih predstavah, ki so nastale v različnih neodvisnih produkcijah, svoje profesionalno delo jo povezuje z Lutkovnim  gledališčem Fru-Fru in Hišo otrok in umetnosti, ki sta jo skupaj z Jeleno Sitar, dramaturginjo, lutkovno režiserko in ustvarjalko, ustanovili l. 2001 kot odprt kulturni prostor za ustvarjalnost namenjen otrokom,mladini in odraslim.

Informacije in prijave za delavnice:

 Rok prijave: 5. november 2017

Cena  seminarja: 120 € + 9,5% DDV

Študentom in nezaposlenim priznamo 10% popust

Možno je plačilo v dveh obrokih. Pri plačilo celotne kotizacije  vam priznamo 5% popust,

Najmanjše število prijav: 6. Največje število prijav: 15

Seminar bo potekal v dvorani Hiše otrok in umetnosti na Miklošičevi 28 (vhod Kinoteka) v Ljubljani

Kontaktni osebi: tel.: 041 663 9040 (Irena Rajh Kunaver) ali 01 24 10 511 (Matjaž Šmalc)

e-mail: irena@hisaotrok.si, matjaz.smalc@jskd.si

Prijavnice sprejemamo do zaključka posameznega prijavnega roka oz. do zapolnitve prostih mest.

Po prejemu prijavnice vam bomo poslali račun (in položnico za 1. del seminarja). Prijava je veljavna šele po plačilu kotizacije!

V skladu s 16. oz. 19. členom Pravilnika o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive se izobraževanje vrednoti z 1,5 točke.

Seminar kamišibaj gledališča

Seminar Kamišibaj gledališča ponudi udeležencem osnovna znanja, na osnovi katerih bodo lahko razvijali lasten pristop k tej umetnostni obliki kot ustvarjalci, ali pa jih bodo uporabljali pri svojem pedagoškem delu. Seminar je kombinacija teorije in prakse. Vsebuje predavanja, demonstracijske predstave, prikaz različnih tipov kamišibaja in praktično delo udeležencev, v katerem ti v ustvarjalnem procesu spoznajo vse faze nastajanja in pridejo do izvedbe lastne kamišibaj predstave. Seminar se zaključi s produkcijo novonastalih kamišibajev, ki jih odigrajo seminaristi, temu pa sledi celovita analiza njihovih predstav. V seminarju pridobljeno znanje in nastali lastni izdelki udeležencev predstavljajo po eni strani začetek njihovega kamišibaj repertoarja, obenem pa tisto znanje, s katerim bodo lahko začeli samostojno ustvarjati kamišibaj ali ga uporabiti pri svojem delu.

Seminar bo predvidoma spomladi 2018