irena rajh


IRENA RAJH (1963), animatorka lutk, režiserka, mentorica, organizatorka kulturnih prireditev. 

Z lutkovnim gledališčem se je srečala že v otroških letih v Pionirskem domu, kjer je pod mentorstvom pisatelja in pedagoga Lojzeta Kovačiča ustvarjala in se izobraževala celih 15 let. Diplomirala je na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. V več kot 25. letih profesionalnega delovanja je sodelovala z mnogimi priznanimi lutkovnimi ustvarjalci in igrala v več kot 40 različnih predstavah, ki so nastale v produkcijah lutkovnih skupin Pionirskega doma (1971-1986), skupine LUFT in Centra interesnih dejavnosti mladih (1985-1987), KUD-a France Prešeren (1987-2001) in Lutkovnega gledališča FRU-FRU (1993-danes). Slednje je od leta 1993 njeno matično profesionalno gledališče in je eno vodilnih neinstitucionalnih gledališč v Sloveniji. To potrjujejo mnoga priznanja in nagrade ter aktivno sodelovanje na domačih in tujih festivalih (ZDA, Kanada, Belgija, Poljska, Nemčija, Italija, Hrvaška, Velika Britanija, Avstrija).

Kot programski vodja odmevnih projektov za otroke je delovala v KUD-u France Prešeren v Ljubljani. Organizacijsko in programsko je od samega začetka leta 2000 vodila mednarodni festival Emonska promenada, najprej v produkciji KUD-a France Prešeren, od leta 2014 do 2019 pa v produkciji Hiše otrok in umetnosti. S tem je pomembno prispevala k oživitvi in kulturni podobi središča mesta Ljubljane. Festival se je s svojim programskim konceptom uvrščal tudi med najpomembnejše ulične festivale v Sloveniji.

Kot mentorica in pedagoginja je režirala preko 30 predstav otroških, mladinskih in študentskih lutkovnih skupin. Bila je tudi mentorica in režiserka gledališke skupine Artizani, ki je delovala v Hiši otrok in umetnosti, prejela nagrade na Transgeneracijah, Vizijah, Linhartovem srečanju ter gostovala na odmevnih gledaliških festivalih v tujini. Vodi izobraževanja in seminarje s področja lutkovnega gledališča in gledališke pedagogike ter individualno mentorira vzojitelje/ice, učitelje/ice in druge strokovne delavce/ke v vrtcih in šolah. Za mentorstvo in delo z otroki in mladino je leta 1991 prejela Zlato Linhartovo plaketo (JSKD), leta 2011 pa posebno priznanje festivala Transgeneracije (Cankarjev dom). Leta 2019 je prejela še Linhartovo plaketo za življenjsko delo na področju lutkovne umetnosti.

Je soustanoviteljica Hiše otrok in umetnosti. Še naprej kot vodja in organizatorka kulturnih prireditev v Hiši ter kot članica Ustanove lutkovnih ustvarjalcev skrbi za prepoznavnost slovenske lutkovne umetnosti v nacionalnem in mednarodnem prostoru.