irena rajh


IRENA RAJH (1963), lutkarica-animatorka, režiserka, mentorica in pedagoginja lutkovne vzgoje ter organizatorka kulturnih prireditev. 

Z lutkovnim gledališčem se je srečala že v otroških letih v Pionirskem domu, kjer je pod mentorstvom pisatelja in pedagoga Lojzeta Kovačiča ustvarjala in se izobraževala celih 15 let.

Diplomirala je na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. V 20. letih profesionalnega delovanja je sodelovala z mnogimi že priznanimi lutkovnimi ustvarjalci , igrala v več kot 30 različnih predstavah, ki so nastale v produkciji Centra interesnih dejavnosti Mladih, Kuda France Prešeren, lutkovnih skupin Pionirskega doma in LUFTA, ter lutkovnega gledališča FRU-FRU, ki je njeno matično profesionalno gledališče od l. 1993. 

FESTIVALI IN NAGRADE 

Lutkovno gledališče FRU-FRU je eno od vodilnih neinstitucionalnih gledališč v Slovenijji. Družinsko gledališče za najmlajše je do sedaj sodelovalo na večjih Mednarodnih festivalih v Belgiji, Poljski, Nemčiji, Italiji , na Hrvaškem in v Veliki Britaniji. Fru- Fru je l. 1997 prejel Klemenčičevo nagrado za animacijo v predstavi MOJ DEŽNIK JE LAHKO BALON in bil odkritje Edinburškega festivala 1999, saj je za to predstavo prejel pet zvezdic, kot najboljša predstava za otroke. S svojimi predstavami se redno uvršča na mednarodni festival Lutkovni pristan v Mariboru in na Bienale slovenskih lutkovnih ustvarjalcev, kjer je predstava Krtek Zlatko l. 2007 prejela nagrado za prenos besedila v lutkovno govorico.Na Lutkovnem pristanu 2008 v Mariboru je predstava Zlatolaska in trije medvedi prejela nagrado za režijo, na 5. bienalu ULU, ki je potekal v Šmihelu septembra 2009 pa je bila nagrajena s posebno nagrado za veščo dramaturško klasično postavitev predstave Trnuljčica. Predstava Opičja uganka ali Mamica, kje si? je bila izbrana med 12 tekmovalnih predstav 6. Bienala ULU, ki je potekal v Mariboru v septembru 2011. Predstava je sodelovala na mednarodnih festivalih v Welsu in Wies v Avstriji 2012. Najnovejša predstava VIDKOVA SRAJČICA je novembra 2012 kot predstavnica Slovenije sodelovala na otroškem festivalu EUROKIDS v Washingtonu, izbrana pa je tudi v tekmovalni program 6. Bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, ki bo potekalo v Mariboru septembra 2013

MENTORSKO IN PEDAGOŠKO DELO

Kot mentorica in pedagoginja je režirala preko 30 predstav otroških, mladinskih in študentskih lutkovnih skupin in za svoje delo prejela leta 1991 Zlato Linhartovo plaketo, ki jo podeljuje JSKD RS , ter bila predlagana za Župančičevo nagrado l. 1994. Je mentorica in režiserka skupine Artizani, ki je delovala v Hiši in je za svoje delo prejela nagrade na Transgeneracijah, Vizijah, Linhartovem srečanju in s skupno gostovala na odmevnih gledaliških festivalih v tujini

MEDNARODNI PROJEKTI IN STROKOVNO DELO

Bila je dejavna tudi v KUDu F. Prešeren. kot programski vodja odmevnih projektov za otroke . V v dvanajstih letih je z Emonsko promenado – mednarodnim uličnim festivalom, ki ga najprej v produkciji Kud-a, od leta 2014 pa v produkciji Hiše vodi organizacijsko in programsko vodi od samega začetka, pomembno prispevala k oživitvi in kulturni podobi središča mesta Ljubljane. Festival se s svojim programskim konceptom uvršča med najpomembnejše ulične festivale v Sloveniji. 

Kot koordinatorka programov in članica Uprave Ustanove lutkovnih ustvarjalcev skrbi za prepoznavnost slovenske lutkovne umetnosti v nacionalnem in mednarodnem prostoru.