marjan kunaver


MARJAN KUNAVER, lutkar, igralec-animator, glasbenik in lutkovni tehnolog je v zadnjih 25 letih sodeloval v različnih gledališčih za otroke in gostoval tudi v predstavah za odrasle z ustvarjalci predstav tipa improviziranega gledališča (Andrej Rozman Roza, Marko Derganc, Gledališče Ane Monro, gledališče Melite Osojnik…)

Svojo lutkovno pot je začel v lutkovni skupini ZOOM in se kasneje (1992) pridružil Gledališču FRU-FRU in skupaj z Ireno Rajh razvijal značilno estetiko gledališča. S FRU FRU jem je gostoval  na mednarodnih festivalih po vsem svetu.  Odigral je več kot 30 različnih vlog, se uveljavil tudi kot tehnolog in izdelovalec lutk, glasbenik, kot režiser lastnih predstav predvsem pa kot neprekosljiv animator lutk.

Marjan Kunaver je skupaj z lutkarjem in “soborcem” Branetom Vižintinom sredi devetdesetih prejšnjega stoletja ustanovil tudi gledališče Balinkugla, ki je uprizorilo tri predstave za odrasle (Žametna sociala, Kanarček, Turjaška Rozamunda) kot Teater Kuglica pa Dogodivščine Indijančka Vikija, Trije pujski, Kekec in Raček Nace namenjenih otroški publiki. V okviru projektov Balinkugle je izdal tudi dve CD plošči.

Kunaver se kot večina lutkarjev ukvarja z vsemi elementi gledališča, njegovo posebno področje pa je lutkovna tehnologija. Postaja eden najzanimivejših mojstrov na tem področju pri nas. Leta 2002 se je v to smer dodatno izobrazil na mednarodnem poletnem tečaju visoke šole za lutkarstvo v francoskem Charlesvillu, ki ga je vodil strokovnjak za animatroniko Pare Zaven iz studia Jima Hensona iz ZDA. L.2006 je svoje znanje ponovno izpoplnjeval v  Charllevillu. Pod mentorskim vodstvom Terija Leea iz Green Ginger Theatre, Velika Britanija je spoznaval mimično lutko in uporabo lateksa v sodobni lutkovni tehnologiji. L. 2009 pa je pod vodstvom Stephena Bertrama (The strings, Dream Catchers…) izdeloval in animiral marionete.Trenutno sodeluje s Compagnie Yokai iz Francije kot lutkar in kreator scene ter lutkovne tehnologije.