Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

LED – odpovedano

5. 3. 2023 ob 19:00

Predstava je zaradi bolezni odpovedana. Nov termin je predvidoma v nedeljo, 12. 3., ob 19.00.

Plesno-lutkovni performans LED – Mehatronske skulpture je tretja predstava v seriji uprizoritev, v katerih raziskujemo aplikativne pristope novih tehnologij v uprizoritvenih umetnostih. V LED so nosilci glavne vloge kostumi. Predstava raziskuje konceptualno zasnovo ideje kostuma – kako dojemamo kostum, kaj je kostum per se, kje so meje med igralčevim telesom in kostumom …

Vsebinsko se uprizoritev nanaša na odnos moški – ženska, motive črpa iz evropske mitologije – od grške Gaje, ki je rodila Urana, ljubezenskega razmerja med Mórrígan in Cúchulainnom iz keltskega Ulstrskega cikla, do nordijske pesnitve Grógaldr iz islandskega epa Edda. Ohlapna rdeča nit vzpostavlja narativo, ki skozi predstavo razgrinja bistvene elemente človeškega dojemanja odnosov. Igralca, sprva zelo nedefinirana, skozi razgaljanje ustvarjata edinstven intimni prostor, v katerem se lahko identificira vsak.

Miti pa so zgolj osnova za raziskovanje odnosa med igralcem in njegovim kostumom. Kostuma v uprizoritvi ne dojemamo več zgolj spektakelskemu v smislu Aristotelove poetike, temveč predstava redifinira kostum kot bistven katalizator dogajanja, zgodbe, predstave in hkrati kot gledališki element, ki zabrisuje meje med igralcem, rekvizitom, scenografijo. Kostum več ne oblači igralca, ampak je njegov bistven del in celo prevzema igralčevo vlogo.

Produkcija: Hiša otrok in umetnosti

Za mlade 15+ in odrasle, 30′, brezplačno, obvezne rezervacije vstopnic

Podrobnosti

Datum:
5. 3. 2023
Ura:
19:00 - 20:00

Prizorišče

Hiša otrok in umetnosti
Komenskega 9
Ljubljana, 1000 Slovenija
+ Google Map
Phone
041663904