srce in popek


o: 2,5+ (: 45’

Moje telo je moj dom! Vstopili boste lahko v čarobni svet človeškega telesa in se načudili, kako čisto čisto majčkeni smo bili in koliko smo že zrastli. Morda veste, kam potuje hrana, ki jo pojemo? Kaj je tisto nevidno okoli nas, ki tako lepo diši? Kaj premika moje telo, zakaj lahko tečem, skačem in se kotalim? Ves čas me spremlja prijeten zvok du-­dum, du-­dum, du-­dum. Veste, kaj je to? In kako zelo mi je prijetno, če me kdo poboža. Le kdo pripoveduje vse te zgodbe v moji glavi? Pridružite se zdravnicama dr. Krasti in dr. Koži na popotovanju v notranjost človeškega telesa. Nataknite si zdravniške čepice in copate ter postanite njuni pomočniki. 

Otroci, pa seveda tudi odrasli, se neredko sprašujejo o procesih v svojem telesu. Doživljajska predstava Srce in popek, združena v interaktivno razstavo in učno pot, vam bo razkrila skrivnostni in zabavni svet telesnih organov ter njihovih funkcij.

Predstava je primerna za otroke od 2,5. leta dalje in traja 45 minut.

Premiera: 24. 4. 2015

Odzivi in nagrade

Zamisel in režija: Katja Povše, Katja Kähkönen in Mateja Ocepek
Dramaturgija: Anže Virant
Likovna zasnova: Katja Kähkönen in Mateja Ocepek
Izdelava scene in kostumov: Katja Povše, Katja Kähkönen in Mateja Ocepek
Zvočna podoba: Miha Šajina
Izvedba: Katja Povše / Anže Virant in Mateja Ocepek
Produkcija: Hiša otrok in umetnosti in AEIOU gledališče za dojenčke in malčke
Koprodukcija: Društvo lutkovnih ustvarjalcev in Zavod H’art

Odzivi in nagrade:

  • Nagrada za predelavo kompleksnosti teme v enostavno, enovito in duhovito gledališko celoto, 8. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, Maribor 2015.

Obrazložitev komisije: 
“Človeško telo, delovanje organov, kirurška operacija … kompleksne teme, ki jih znajo AEIOU-jevci predelati v enostavno, enovito in duhovito gledališko celoto, v kateri se harmonično združujejo vizualna podoba s premišljenimi barvami, dramaturško in režijsko vodenje, vedno profesionalen odnos do posamičnega gledalca in publike kot celote ter kvalitetna igra obeh protagonistk.”

zlata_palicica
Predstava je uvrščena v katalog kakovostnih predstav Zlata paličica
  • Mnenje strokovne komisije:
    Srce in popek je unikatna izkustvena gledališka igralnica, kjer otroci postanejo aktivni raziskovalci človeškega telesa. Uprizoritev premišljeno materializira notranji svet telesa kot čarobno igrišče vizualno privlačnih in funkcionalno odprtih objektov, ki vabijo v interakcijo, igrivost postavitve pa dopolnjuje vtis posvečenosti sodelovanja pri odgovorni nalogi kirurških pomočnikov. Trdna dramaturška struktura in odločno vodenje skupine zaokrožata premišljeno zasnovo v dinamično, koherentno in jasno osmišljeno celoto, ki prepričljivo nagovarja in motivira na več ravneh.