izkustveni labirint


IZKUSTVENI LABIRINT UMETNOSTI

Izkustveni labirint umetnosti je nov program kulturno-umetnostne vzgoje. Program, ki ga izvorno namenjamo predvsem najmlajšim, je zasnovan kot celostno izkustveno umetnostno doživetje. Otroci in odrasli obiskovalci bodo spoznavali umetnost na način razburljivega potovanja po notranjosti stare vile, odkrivanju skritih kotičkov, ki ponujajo kreativne naloge, priložnosti za ustvarjalno igro, raziskovanje, odkrivanje, preizkušanje. Odkrivali bodo skrivnosti likovne umetnosti, gledališča, lutk, literature, etnografije, arhitekture, stripa, filma, glasbe …

Pričakujemo vrtec na obisku, šolarji bodo pri nas doživeli zanimiv kulturni dan, družina pa ustvarjalno popoldne. Obisk izkustvenega labirinta umetnosti je obenem tudi svojevrstna oblika senzoričnega gledališča, didaktičnega umetnostnega igrišča, poligona različnih umetnosti, interaktivna inštalacija igralnica in učilnica.

Čigumitvist

Predstava je svojevrsten spoj žvečilke (“čigumi”) in gumitvista, igre z elestično vrvjo, ki s svojo edinstveno kombinacijo tvori plesno zgodbo o potovanju žvečilke od užitka, okusa in vznemirjenja do izgube okusa, dolgčasa in odpadka.

Od kapljice do oceana

Nova interaktivna predstava iz cikla Izkustvenega labirinta umetnosti najmlajše združuje umetnost z znanostjo. Najmlajši tako preko prvin sodobnega plesa spoznajo vodni krog in zaplešejo skupaj s kapljicama, saj jih predstava preko igre spodbuja k ustvarjalnemu gibu.

Srce in popek

Doživljajsko gledališče, združeno v razstavo in učno pot, bo razkrilo skrivnostni in zabavni svet telesnih organov ter njihovih funkcij. Vstopili boste lahko v čarobni svet človeškega telesa in se načudili, koliko smo že zrastli.

Za petimi gorami

Doživljajska avanturistična predstava nas bo popeljala na vznemirljivo potovanje in odkrivanje skritih kotičkov sveta. Posvečamo se različnim kulturam, ki generirajo različne zgodbe in odpirajo svet medkulturnih dialogov.

Stara hiša št. 3

Vabimo vas na nenavadno dogodivščino! Stara hiša št. 3 je interaktivno gledališko popotovanje po pravljičnem svetu Ele Peroci. Ste se že kdaj zaprli v staro omaro in na drugi strani prišli v pravljico? Pojdite po sledeh šapic bele muce.

Emonska pot

Naše popotovanje 2000 let v preteklost, po poteh stare Emone, se prične na Emonski ulici v Trnovem. Odkrivamo stare sledi in zapise na pergamentnih zvitkih in ob srečevanju s prebivalci Emone.

Biseri med platnicami

Biseri med platnicami je gledališka interaktivna predstava, katere tema je Knjiga. Namen projekta je otroku, ki raste v digitalnem svetu, približati knjigo, njen vonj in fizično pojavo, knjigo – kot medij, ki hrani in oživlja zgodbo.

V deželi prstnih lutk

V Deželo prstnih lutk vstopimo zaradi male goske Lize, prstne lutke, ki se je izgubila in ne najde doma. Otroci iščejo njen dom v ljudskih pesmicah, med sencami prstov in za zaveso Velikega malega prstnega gledališča.

Mesto zgodb

Lutke, igralci in gledalci, to pot zaprti med štiri stene, ustvarjajo nov svet. Pri predstavi gre za pretanjeno govorico sodobnega lutkovnega gledališča, senzibilizacijo, in komunikacijo. Vse na način igre, brez katere ni otroštva, pa tudi ne umetnosti.

Prešerna pot

S pomočjo detektiva Loota se udeleženci kot detektivski pomočniki podajo na pot reševanja detektivskega primera: “Ali je Prešeren res še živ?”. Pridite s svinčnikom, zataknjenim za uho!