festivali


Festivali

Vsako leto v maju v okviru Tedna ljubiteljske kulture pripravimo festival kamišibaj gledališča Zmaj kamišibaj, kjer si lahko brezplačno ogledate najboljše predstave iz Ljubljane.

Ko pa Hiša poleti zapre svoja vrata, se lahko z nami družite na številnih festivalih, ki nastajajo v naši produkciji. Kvalitetno glasbo za otroke lahko poslušate na PikniKoncertu, Ljubljano lahko z različnih perspektiv pogledate na Pravljicah pod portalom, devetnajst let zapored pa ste se lahko z nami zabavali na mednarodnem uličnem festivalu Emonska promenada.

Program festivala Zmaj kamišibaj od leta 2013 ponuja najnovejšo produkcijo ljubljanskih kamišibajkarjev. Njegova posebnost je veliko število premiernih uprizoritev.

Festival poteka vsako leto v mesecu maju v Hiši otrok in umetnosti.

PikniKoncert je družinsko srečanje ob dobri glasbi, hrani in pijači. Je drugačna oblika preživljanja prostega časa, saj omogoča kvalitetno kulturno doživetje, ki se prepleta s sproščenim druženjem in ekološko osveščenostjo.

V poletnih mesecih vas vabimo, da se ob četrtkih popoldan umaknete iz poletne vročine, se v parku Tivoli pod borovci v bližini Tivolske promenade sprostite na piknik odeji in nekaj malega prigriznete ob poslušanju etno in folk koncertov. Spoznavate lahko odlično glasbo z vseh koncev sveta, tradicionalne inštrumente in različne tehnike petja. S seboj lahko prinesete polne piknik košare, odeje in pa svoje inštrumente če ste glasbeni navdušenec, saj je po končanih koncertih oder odprt za vse. Od leta 2018 se nam lahko na dveh PikniKoncertih pridružite še na zelenici pod grajskim mostom na Ljubljanskem gradu.

Pravljice na način kamišibaj gledališča od leta 2017 poskrbijo za prijeten prehod iz počitnic v novo šolsko leto. S selitvijo po različnih prizoriščih spoznavamo Ljubljano iz različnih perspektiv. Leta 2017 smo spoznavali Plečnikovo Ljubljano in se dvignili nad mesto. Leta 2018 smo se približali vodi in se s pravljicami v malih lesenih butajih podali na in ob mostove ter pod njih. Leta 2019 se je kamišibaj selil pred ljubljanske zidove, leta 2020 pa v varno zavetje dvorišč in atrijev. Leta 2021 smo spoznavali ljubljanske vodnjake, ki so imeli pomembno vlogo pri razvoju mesta, tema lanskega festivala so bili ljubljanski portali, letos pa se selimo na otroška igrišča

Vikend neodvisnega lutkovnega gledališča (VNLG) je prvi slovenski festival, namenjen predstavitvi neinstitucionalne lutkovne scene. V prvi, letošnji izdaji bomo predstavili predstave, ki so nastali v produkciji Hiše in Hišinih partnerskih lutkovnih gledališč. V treh dneh se bodo zvrstile predstave za dojenčke, otrok in odrasle, vse predstave pa so brezplačne. Nas cilj je, da VNLG postane letni dogodek, ki se bo odvijal marca ob svetovnem dnevu lutk ter da bo postal pregledni festival celotne slovenske neodvisne lutkovne scene.

Emonska promenada je mednarodni ulični festival, ki poteka od leta 2000 in se je v devetnajstih letih dodobra uveljavil v slovenskem in mednarodnem prostoru. Gre za eno prepoznavnejših mednarodnih prireditev za otroke in družine na območju mesta Ljubljane, ki s svojim konceptom druženja in ustvarjanja na ulici, tradicionalno zadnji vikend pred začetkom novega šolskega leta, privablja vsako leto več obiskovalcev. V zadnjih letih nas obišče preko 800 obiskovalcev vsak dan, skupaj skoraj 3000 ljubiteljev umetnosti in druženja na ulici.

Festival je vsako leto potekal na Karunovi ulici in na dvorišču KUD-a France Prešeren, leta 2019 pa ste nas zadnjič lahko ujeli na Novem trgu v Ljubljani. Festival je potekal zadnji teden avgusta v središču Ljubljane.