od kapljice do oceana


o: 3+ (: 45’

Na začetku je veliko majhnih kapljic, ki domujejo v oblaku. V daljavi zagledamo še dve kapljici, Žibi in Tabi, ki lebdita v zraku. Kmalu se pridružita drugim v oblaku, ki pa postane pretesen za vse, zasliši se grmenje in Žibi in Tabi poletita iz oblaka. Pristaneta na zemlji, kjer je vse drugačno, kot na nebu. Tako se odpravita na razburljivo kapljično pot. S sabo povabita tudi druge kapljice iz oblaka. Ko jih je čedalje več, postanejo potoček, se lovijo med kamenčki in ustvarjajo vrtince. Potoček preraste v reko, ta pa se izlije v ocean. Tam je še več kapljic kot na oblaku! Vendar jih med igranjem tako lepo greje sonce, da ponovno postajajo vse lažje in jih nese nazaj gor, nazaj proti nebu. Tako se njihovo potovanje lahko začne znova.

Interaktivna predstava združuje umetnost z znanostjo. Najmlajši tako preko prvin sodobnega plesa spoznajo vodni krog in zaplešejo skupaj s kapljicama, saj jih predstava preko igre spodbuja k ustvarjalnemu gibu.

Predstava je primerna za otroke od 3. leta dalje in traja 45 minut.

Premiera: 6. 10. 2018

Odzivi in nagrade

Avtorski koncept predstave: Ajda Tomazin, Tini Rozman in Mojca Špik
Koreografija, režija in likovna zasnova: Ajda Tomazin
Soustvarjanje: Tini Rozman in Mojca Špik
Izvedba: Tini Rozman in Mojca Špik / alt. Katarina Barbara Kavčič Popič / Ajda Tomazin
Avtorica glasbe: Ana Kravanja in duo Najoua
Kostumografija in scenografija: Iztok Hrga
Dramaturgija in oblikovanje svetlobe: Anže Virant
Izdelava scenskih elementov: Marina Hrovatin
Idejna zasnova projekta: Irena Rajh in Tadeja Pungerčar
Produkcija: Hiša otrok in umetnosti
Koprodukcija: Odprti predali

Odzivi in nagrade:

  • Glavna nagrada na 25. festivalu ekološkega gledališča za otroke, Bačka Palanka, Srbija 2019

Obrazložitev nagrade: 
“Izjemno drzna predstava, ki predstavlja pomemben korak naprej k novim trendom otroškega gledališča. Avtorice predstave so zelo uspešno, na interaktiven, a hkrati zelo subtilen način uresničile povsem drugačen koncept predstave za otroke, ki temelji na sodobnem plesu. Nenehno ravnovesje med abstraktnim in konkretnim, spreminjajočimi se pogledi predstave in jasnim tematskim okvirom − na ta način najmlajšemu občinstvu odpirajo prostor za popolnoma nova gledališka doživetja.”

zlata_palicica
Predstava je uvrščena v katalog kakovostnih predstav Zlata paličica
  • Mnenje strokovne komisije:
    Interaktivna plesna predstava Od kapljice do oceana vzpostavlja celovito zaokrožen vizualno-glasbeno-scenski okvir, v katerem se zgodba vodnega kroga od oblaka do morja in nazaj skozi vrtinčenje vodnih kapljic odvije v sodelovanju z obiskovalci. S premišljenim, estetsko dovršenim in umirjeno razigranim ambientom ustvari prijeto vzdušje, ki podpira senzibilnost do umetniških izraznih sredstev, domišljijo in čutni spomin. Z odmerjenim prepletom opazovanja in sodelovanja ter nevsiljivo in nežno komunikacijo izvajalki mlade gledalce postopno usmerjata k soustvarjanju dogajanja ter razpirata odprt ustvarjalni prostor za igro in gib.