zmaj kamišibaj


V Hiši otrok in umetnosti se vsako leto zbiramo ob kamišibaju, japonski obliki gledališča v sliki in besedi na majhnem lesenem odru. Prvič smo kamišibaj predstavili Sloveniji aprila 2013 v okviru festivala Pravljice danes. Pod vodstvom društva Zapik je gibanje kamišibaja v Hiši raslo naprej. Leta 2014 smo organizirali prvi dvodnevni festival Zmaj kamišibaj z dvanajstimi nastopi. Število nastopov in navdušencev nad kamišibajem vsako leto narašča, zato smo leta 2018 ob petindvajsetih nastopih v Hiši izvajali program tudi na Ljubljanskem gradu v okviru Grajskih dni.

Program 7. festivala Zmaj kamišibaj ponuja najnovejšo produkcijo ljubljanskih kamišibaj ustvarjalcev v štirih programskih sklopih. Dva dopoldneva namenjamo otroški publiki iz ljubljanskih vrtcev in šol, sobotni popoldanski program prinaša novosti otrokom in staršem v kontekstu družinskega gledališča, v četrtek zvečer pa so na sporedu najnovejše zgodbe, namenjene odrasli publiki.

Tudi letos bomo, ob že znanih ustvarjalcih umetnosti kamišibaja, gostili zgodbe v sliki in besedi, ki so nastale v okviru seminarja kamišibaj gledališča, ki je pod vodstvom Društva Zapik in Ateljeja Slikovedke potekal v Hiši otrok in umetnosti. Za nekatere od izvajalcev v tem programskem sklopu predstavlja njihov kamišibaj prvo aktivno srečanje s to umetniško obliko. V spremljevalnem programu festivala pripravljamo začetno delavnico kamišibaj gledališča v okviru festivala Zlata paličica.

Vstop na vse prireditve je brezplačen.

Izbor programa: Jelena Sitar
Produkcija: Hiša otrok in umetnosti v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Zapik in Društvom kamišibaj Slovenije

Program je podprl JSKD Ljubljana.

Program 2020

10. oktober ob 17.00

PROGRAM PRIHAJA KMALU!