ustvarjalni programi


Kulturno-umetnostna vzgoja

V Hiši otrok in umetnosti kulturno-umetnostno vzgojo izvajamo že od ustanovitve društva leta 2001. Še več, kulturno-umetnostna vzgoja je že od začetka najpomembnejša dejavnost društva in prav z našimi programi smo orali ledino na tem področju. Bili smo prvi kulturni center za otroke v Ljubljani, ki je predstave in delavnice obogatil z diskusijami in seminarji in ki kontinuirano vzgaja nove generacije, ne samo obiskovalcev, temveč tudi umetnikov. V programih zasledujemo tako sodobne gledališke forme kot tudi moderne vzgojno-izobraževalne pristope. Upoštevamo vse poglavitne principe gledališke pedagogike in vključujemo prvine doživljajske pedagogike.

Poudarek dajemo programskim sklopom uprizoritvenih umetnosti, ki so zastavljeni kot Izkustveni labirint umetnosti, ki je že v svojem bistvu več kot sama gledališka predstava. Je predstava, ki na nevsiljiv, interaktiven način obiskovalcem omogoča, da sami postanejo del nje. Nikoli niso pasivni gledalci, iz njih že od najmlajših let vzgajamo emancipirane gledalce. Vsaka naša predstava že v zasnovi vključuje končno evalvacijo skupaj z obiskovalci, kot tudi ustvarjalne delavnice, tako da se naše prireditve ne končajo s priklonom in zastorom.

Za vrtce in šole

AEIOU glasbena slikanica

Ples kapljic

Leteči kovček

Seminar kamišibaj gledališča

za strokovne delavce

Seminar lutkovnega gledališča

za strokovne delavce

Hišina lutkovna akademija

za mlade do 30. leta

Tudi v času, ko niso vsi otroci v vrtcih, lahko ostanejo v stiku z umetnostjo na daljavo. V vrtcu z vzgojitelji/cami ali doma s starši si lahko ogledajo posnetek lutkovne predstave po vaši izbiri. Pripravili smo vam tudi pedagoško gradivo, ki vsebuje napotke za igro z lutko, in ga lahko uporabite tako strokovni delavci/ke kot starši. 

V projektu Umetnost – način življenja smo se povezala štiri partnerska gledališča – Hiša otrok in umetnosti, FRU-FRU lutke, ŠILA in Gledališče Ane Monro. S projektom smo vzpostavili nepretrgano  izobraževalno pot na področju uprizoritvenih umetnosti.

Tudi v času, ko smo zaradi virusa vsi doma, Hiša ne počiva. Za vas pripravljamo serijo lutkovnih delavnic Lutkalnica, kjer izveste, kako lahko doma naredite čisto prave lutke iz vsakdanjih predmetov.