premiere


Premiere 2020/21

Do konca leta 2020 bomo premierno uprizorili šest novih predstav. V sklopu Izkustvenega labirinta umetnosti si boste lahko ogledali inštalacijo-predstavo Pokukaj! ter interaktivno predstavo Spominčica. Na oder bomo postavili tudi tri lutkovne predstave, za najmlajše Majhno težavo imam, za malce starejše pa Ljubo doma ter mednarodno koprodukcijo Oh la la. V našem Lutkovnem laboratoriju pa nastaja predstava za odrasle Želja in volja.

Oktober 2020
4+, 30′

Pokukaj! je interaktivna gledališka inštalacija – obiskovalci vstopijo v skrivnostni, na videz zapuščen vrt. Ta pa pred njihovimi očmi zaživi. To je prostor, kjer se dogajajo zgodbe v majhnih animiranih svetovih, skritih v vrtnih hiškah, uticah, ptičjih krmilnicah, vremenskih hišicah, ki visijo in stojijo med, pred, pod in nad gledalci. Z majhnimi odprtinami, linami in kukali vabijo, da pokukamo vanje. Skrivni vrt je postavljen kot interaktivna gibljiva maketa, pri čemer so posamezne vrtne hišice miniaturni animirani svetovi, kjer se zgodba odvija navidezno neodvisno od vplivov od zunaj, brez animatorjev in igralcev, ki bi pripovedovali zgodbe in usmerjali gledalce. Gledalci si omenjeno dogajanje ogledajo v manjših skupinah v različnem časovnem zaporedju, se v dogajanje vključujejo, kukajo v skrite kotičke, odkrivajo načine animacije na podlagi določenih akcij, ki jih morajo ugotoviti in izvesti sami in smiselno sestavljajo vsak svojo zgodbo. Gre za intimno doživljajsko inštalacijo polno različnih atmosfer, preobrazb in presenečenj. Vsebina hišic se tematsko navezuje na pravljico Ele Peroci Hišica iz kock, ki je pravljica, ki otrokom in odraslim odpre čisto poseben čustven in čutni svet, v katerem je mogoče vse: zlato jajce, simbol svetlobe in upanja, ki sveti namesto lune, svetleča nit za varno pot domov in dimnikarjev gumb, ki prinaša srečo, če le najdeš nekoga, ki ti ga zna prišiti na obleko.

Preberi več …

November 2020
3+, 35′
Koprodukcija: Lutkovno gledališče Fru-Fru

„Majhno težavo imam,“ je rekel medved izumitelju. „Bi mi mogoče …?“ Toda izumitelj medvedu ne pusti dokončati stavka. Točno ve, kaj potrebuje: par kril. Zaskrbljeni medved gre naprej, hodi iz trgovine v trgovino in vsakič dobi nekaj, česar očitno ne potrebuje – šal, stekleničko zdravil, klobuk, kozarec medu, očala … Vsi točno vedo, kaj medved rabi, nihče pa mu ne prisluhne. Vse dokler ne pride iz mesta na vrh griča, kjer sreča drobno muho.

To je zgodba o osamljenosti, ki jo dobro poznamo vsi. Otroci morda še najbolje vedo, kako je, če te nihče zares ne posluša, in če vsi vedo, kaj je najboljše zate. Hkrati je tudi zgodba o današnjem svetu, ki nas zasipa z materialnimi stvarmi, ki naj bi nas delale srečne. Predvsem pa je zgodba o prijateljstvu. Ker včasih rabiš samo to, da te nekdo sliši in razume, pa čeprav je to čisto navadna muha.

Preberi več …

November 2020
4+, 30′
Koprodukcija: Društvo Tobiro

Ljubo doma nastaja po knjigi za otroke, ki sta jo ustvarili pisateljica Maša Ogrizek ter ilustratorka in striparka Tanja Komadina. Glavni protagonisti knjige so Pika, Kraljevič in Sovica. Piki je v resnici ime Polona, Kraljeviču pa Rok; sta bratec in sestrica, ki se zapletata v nenehne spore, a se imata kljub temu rada. Toda selitev družine s Primorske, kjer so živeli v veliki vili skupaj z nono in nonom, v majhno stanovanje v Ljubljani je posebej za Piko zelo stresna, saj ne zapušča le vile, v kateri je živela celo življenje, in ljubljenih none in nona, ampak tudi najboljšega prijatelja Vita, pa tudi šolo mora zamenjati. Takoj ob prihodu v Ljubljano najdeta Sovico, zavrženo plišasto igračo, ki v njuni družbi čudežno oživi. Izkaže se, da ne le, da govori, ampak je pravi leksikon, ki ve zanimive reči o zgodovini bivališč, pohištva in gospodinjskih aparatov, saj je prej dolga desetletja živela pri gospe Mariji, ki je delala v muzeju, zdaj pa se je preselila v dom starejših občanov, kamor je ni mogla vzeti s seboj.

Preberi več …

Oh la la

December 2020
4+, 35′
Koprodukcija: Collectif Ma-Théâ (Centre de Créations pour l’Enfance), Francija in Gradsko kazališta lutaka Rijeka, Hrvaška

Predstava Oh la la govori o trenutkih v življenju otroka. Vendar ne gre za faktografsko prikazovanje otrokovega vsakdanjika, temveč gledamo na svet skozi otrokove oči. Otroški zorni kot pa se razlikuje od odraslega realizma. Vsaka, še tako vsakdanja stvar je lahko trenutek za igro, trenutek, v katerem otrok pobegne v svoj svojevrsten svet domišljije. In tako vsakdanjik otroku postane zbor majhnih trenutkov, ki jih obarva po svoje. Lahko dobesedno, kot v prizoru, ko otrok vse prebarva na roza, ker tako pač hoče in ker tako pač mora biti. In ko ura bije, vedno odbije pet, saj več kot do pet otrok ne zna prešteti. In ni pomembno, če je pet zjutraj ali pet popoldan, ura je pet in to je dovolj. Ker se mi tako ali tako ne mudi in bom ostal v svojem sanjskem svetu še uro ali dve, čeprav starši jamrajo, da sem len. Ampak nisem len, morda malo počasen, ampak kaj, ko mi ima moja blazina, ki je v bistvu mehek oblak, toliko za povedati. Predstava je zasnovana na podlagi del dveh v Franciji najbolj priznanih ustvarjalcev za otroke – ilustratorja Hervéja Tulléta in pisatelja-pesnika Bernarda Friota. Oba umetnika gradita svoje ustvarjanje na izjemnem poznavanju najmlajših.

Preberi več …

December 2020
1,5+, 30′ + delavnica
Koprodukcija: AEIOU gledališče in Kulturni center Rulla, Finska

Jeseni na hladno zemljo pade seme. Med zimo spi, spomladi pa požene korenine in steblo. Na vrhu stebla se razpre Cvet, ki poleti vse razveseljuje. Jeseni ovene. Poleg njega na hladno zemljo pade seme. Med zimo spi … Predstava se osredotoči na krožno življenje v naravi, na menjavanje letnih časov in na življenje ene cvetlice. Cvetlica je bitje, ki se iz drobnega zrna razvije v cvetočo lepotico in doživi svoj konec, a ob njej se znova zasadi seme ter zgodba v naravi se nadaljuje. Spominčica, kot vsak človek, skozi življenje nabira drobne spomine, pomembne izkušnje, čustvuje, raste in se razvija.

Predstava Spominčica je prva v načrtovani trilogiji predstav na temo narava.

Spominčica obravnava najbolj vsakdanjo temo, o kateri pa se navadno ne govori veliko, sploh ne z otroki – predstava bo govorila o življenjskem ciklu od rojstva do smrti. Zgodba sledi življenju cvetlice, Spominčice, ki nas že s svojim imenom nagovarja, da ne pozabimo. Da ne pozabimo svojega začetka in predvsem da ne pozabimo svojega konca. Uprizoritev združuje cirkuške in lutkovne prvine. Krožnice Rože življenja – Spominčice tvorijo hulahup obroči, katerim je cirkus in animacija že v naravi.

Preberi več …

Želja in volja

December 2020
12+, 50′

Predstava je avtorski projekt Gregorja Praha in Tinesa Špika. Junaka, če ju lahko tako imenujemo, sta našla zavetišče v utesnjenem prostoru, kjer se skrivata že dalj časa. V prostoru, kjer se je minevanje časa ustavilo in zaradi česar je upanje na smrt, ki nikoli ne pride, edina oprijemljiva stvar. Predstava je kolaž različnih, mestoma nasprotnih in na videz nepovezanih prizorov, ki v celoti ustvarijo koherentno umetniško dejanje in razpirajo specifično perspektivo na temo smrti in s tem seveda tudi življenja. Medij lutke in lutkarstva, z izdelanimi lutkami in predmetnim gledališčem, zaseda osnovni prostor znotraj uprizoritve.

V uprizoritvi gre za prepredenost več svetov, od pravljice do resničnih osebnih spominov, filozofskih pristopov, zgodovinskih dogodkov, preteklih percepcij, pa političnih, socialnih in družbenih problematik. V glavnem gre za raziskavo širokega spektra tematik, ki obdajajo pojem smrti, kot komentar trenutnega sveta in kontrast človekovemu lovu po višjemu namenu in pomembnosti človeškega življenja.