premiere


Premiere 2021/22

V letu 2021 bomo premierno uprizorili štiri nove predstave. Na oder bomo postavili lutkovno predstavo za najmlajše Štirje letni časi in plesno-vizualno predstavo VELIKANI_plastične krajine. V sklopu Izkustvenega labirinta umetnosti pa si boste lahko ogledali lutkovno predstavo Hišica iz kock. V našem Lutkovnem laboratoriju pa nastaja predstava za odrasle Mehatronske skulpture.

Junij/oktober 2021
3+, 30-40′
Produkcija: Lutkovno gledališče Fru-Fru in Hiša otrok in umetnosti

Na enem koncu sveta, v Afriki, živi Miroslav, prijazen in dobrodušen lev, ki je strašno ponosen na svojo grivo. Toda ta griva je nekaj posebnega. Raste in raste in sploh ne neha rasti, dokler se nekega dne ne spusti do tal. “Ostriči se bo treba,” pravi mama. Ampak Miroslav noče k frizerju … Na drugem koncu sveta, na Antarktiki, pa živi pingvin Frederik, ki si močno želi poleteti do zvezd, se jih dotaknit, zagugat ali celo ugriznit … V Afriki živi tudi slon Gašper, ki najrajši plete šale. Toda v vroči savani šalov nihče ne potrebuje. Toda štorklja, ki vsako leto leti s severa na jug, v daljni Evropi pozna družino, ki bi jim topla oblačila prišla zelo prav. V rastlinjaku pa prebiva gosenica Emerik, ki je nekega dne postal zelo lačen. Jedel je in jedel, dokler se ni tako najedel, da se ni mogel več premakniti. In začutil je, da se bo nekaj spremenilo …

Predstava črpa navdih iz slikanice, ki jo je napisala in ilustrirala znana hrvaška ilustratorka Pika Vončina. Gre za kolaž štirih samostojnih zgodb, ki imajo skupno rdečo nit – vsaka od njih simbolno predstavlja en letni čas in vse govorijo o temah, ki so blizu otrokom: o odraščanju, otroštvu, prijateljstvu in starševstvu. Vsaka od zgodb se lahko odigra samostojno ali pa kot daljša uprizoritev dveh, treh ali štirih zgodb.

Preberi več …

VELIKANI_plastične krajine

Avgust/oktober 2021
4+, 35′
Produkcija: ODPRTI PREDALI, Hiša otrok in umetnosti in Zavod Carnica (Layerjeva hiša)

Spoznajte velikane plastične krajine – človeka, oblak in ledeno goro ter kako imajo naša dejanja posledice v prihodnosti ali na drugem koncu planeta preko relacije vzroka in učinka – teorije Metuljevega učinka. Velikani so metafore za zavedno in nezavedno delovanje človeka. Preko poetične plesno-vizualne zgodbe bomo aplicirali naša dejanja – kako odvržen odpadek pripomore k lomljenju ledene gore, podnebnim spremembam ali k nastanku otokov plastike v oceanu. Velikani so “sešiti” iz recikliranih plastičnih vrečk.

 

Hišica iz kock

November 2021
4+, 35′

Deklica Jelka živi v hišici sredi travnika, ki je narejena iz kock, na stenah pa so naslikani kokoš, mačka in dimnikar. Nekega deževnega dne ji sosedov pes hišico podre in Jelka si žalostna zaželi pomoči. Pomagajo ji kokoš, mačka in dimnikar, a se mora odpraviti na pot preko treh gozdov, da bi našla šiviljo v vasi. Bo Jelka uspela sezidati svojo hišico nazaj?

Hišica iz kock je lutkovna predstava po motivih iz pravljice Ele Peroci. Izvajana je ob živi glasbeni spremljavi.

Preberi več …

Mehatronske skulpture

November 2021
15+ in odrasli, 35′
Produkcijski sklop HELL

Mehatronske skulpture je plesni performans za odrasle, ki je del večletnega projekta, v katerem raziskujemo aplikativne pristope novih tehnologij v uprizoritvenih umetnostih. Gre za raziskovanje konceptualne zasnove ideje kostuma – kako dojemamo kostum, kaj je kostum per se, kje so meje med igralčevim telesom in kostumom … in raziskovanje odnosa med igralcem in njegovim kostumom. Kostumi so opremljeni z elektronskimi komponentami, ki narekujejo spremembe v gibanju izvajalcev, osvetlitvi in zaznavi prostora. Kako si lahko kostum podredi igralca in zgodbo oz. kako lahko igralec zavestno in nezavestno vpliva na dogajanje okoli sebe preko njegove druge kože – kostuma?

Preberi več …