kdo smo


HIŠA OTROK IN UMETNOSTI

HIŠA OTROK IN UMETNOSTI je sodoben kulturni center za otroke in mladino, ki v njej razvijajo svojo ustvarjalnost in senzibilnost. Kulturna vzgoja se pri nas uspešno izvaja že od 2001. V Hiši se otroci družijo z doma in mednarodno priznanimi lutkovnimi ustvarjalci, ki svoje delo ves čas razvijajo v dialogu z otroki in ga na ta način preverjajo. Kot raziskovalci umetnosti in odnosov ves čas snujejo nove oblike komunikacije na način gledališča. Poleg že znanih oblik družinskega gledališča, umetniških laboratorijev, ki jih lahko vidite tudi drugod, pa lahko samo v hiši prisostvujete posebni obliki gledaliških razstav-predstav, ki združujejo interaktivno izkustveno gledališče in umetniško instalacijo, v katerih obiskovalci postanejo igralci in raziskovalci. V programih zasledujemo tako sodobne gledališke forme kot tudi moderne vzgojno-izobraževalne pristope. Upoštevamo vse poglavitne principe gledališke pedagogike in vključujemo prvine doživljajske pedagogike.

Prav po teh projektih Hiša postaja vse bolj prepoznavna in cenjena. Predstave imajo odlične odzive pri občinstvu, pri strokovnih delavcih v vrtcih in šolah, kot visoko strokovno in umetniško pripravljeni žlahtni primeri na področju kulturno umetnostne vzgoje in pri gledališki stroki, ki v center interesa sodobnega lutkovnega gledališča postavlja prav nove oblike doživljajskega gledališča Hiše otrok in umetnosti. Na 8. bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije sta se v tekmovalni program nacionalnega festivala uvrstili predstavi V deželi prstnih lutk in Srce in popek, ki je dobila nagrado za predelavo kompleksnosti teme v enostavno, enovito in duhovito gledališko celoto, v novembru 2015 je gostovala na Finskem v okviru finske koprodukcije AEIOU gledališča za dojenčke in malčke. Prstne lutke pa so gostovale v Francoskem mestu Reims ter na mednarodnem lutkovnem festivalu PIF v Zagrebu.

HIŠA je tudi na področju kulturno umetnostne vzgoje prepoznaven kulturni center: delavnice za otroke in mladino, seminarji za vzgojitelje in učitelje , strokovni posveti in predavanja ter izobraževanja za odrasle. Posebno mesto pa ima mladinska gledališka skupina Artizani, ki je začela z delom leta 2003.