pravljice na igrišču


Pravljice na igrišču

Pravljice nad mestom - Pravljice pod mostom - Pravljice pred zidom - Pravljice na dvorišču - Pravljice pri vodnjaku - Pravljice pod portalom

Pravljice na način kamišibaj gledališča od leta 2017 poskrbijo za prijeten prehod iz počitnic v novo šolsko leto. S selitvijo po različnih prizoriščih spoznavamo Ljubljano iz različnih perspektiv. Leta 2017 smo slavili Plečnika in se dvignili nad mesto. Leta 2018 smo se približali vodi in se s pravljicami v malih lesenih butajih podali na in ob mostove ter pod njih. Mostovi kot simbol povezovanja in sodelovanja so to pot povezali zgodbe naše kulture z zgodbami drugih. Leta 2019 smo se preselili pred ljubljanske zidove. Pred zidove, ki nas metaforično (in dejansko) ločujejo, vendar nam tudi omogočajo zavetje. In ki jih, čeprav nas delimo, lahko vedno na krilih pravljične domišljije zlahka preplezamo. Leta 2020 smo odkrivali ljubljanska dvorišča in atrije, saj so ti že sami po sebi od nekdaj prizorišče neštetim zgodbam – otroški igri, opravljivim sosedom, vsakdanjim naključnim srečanjem. V letu 2021 smo se srečali pred znanimi in manj znanimi ljubljanskimi vodnjaki, ki so imeli pomembno vlogo pri razvoju mesta, lani pa smo se postavili pred vhodna vrata pred mogočne ljubljanske portale.

Igrišča so od vseh javnih prostorov najbolj otroška, saj so namenjena predvsem njim. Na igriščih se sklepajo nova prijateljstva, srečujejo stari znanci ter iz otroške igre nastaja nešteto novih zgodb. Zato se bomo s kamišibaj gledališčem v sedmi sezoni festivala postavili tja, kamor predstave za otroke na prostem najbolj spadajo – na otroški prostor. Pripovedovali bomo zgodbe o prijateljstvu, igranju, odraščanju, o vseh temah, ki so naravno prisotne na igriščih. Festival se bo odvijal na treh lokacijah – na enem velikem igrišču (Tivoli ali Severni mestni park) ter na dveh manjših, intimnejših igriščih izven strogega mestnega središča.

V primeru dežja bodo prireditve potekale v dvorani Hiše otrok in umetnosti. Morebitno prestavitev bomo objavili najkasneje uro pred dogodkom na naši spletni strani.

Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

Vse prireditve so brezplačne!

Program 2023 - Pravljice na igrišču

28. – 30. avgust 2023

Program in lokacije prihajajo junija!

Izbor programa in organizacija: Irena Rajh
Tehnična izvedba: Anže Virant

Produkcija: Hiša otrok in umetnosti v sodelovanju z društvom Kamišibaj Slovenije
Program podpira Mestna občina Ljubljana