glava glavi


»To je igra glav in teles, ki se spajajo ves čas. Vse mogoče glave najrazličnejših značajev in izrazov. In ne pozabite: v eni sami glavi je več glav.« (R.M. Rilke)

Pridite na razstavo in doživite predstavo! Kipi francosko-kanadske umetnice Natali Fortier bodo pred nami zaživeli v igri glav in teles, ki se nenehno menjujejo in združujejo. Na dogajanje pa bomo lahko vplivali tudi mi: glave bomo kombinirali z različnimi izrazi na različnih telesih in tako sami določili potek zgodbe. Na razstavi-predstavi, ki je nenehno v gibanju, nas čakajo tudi presenečenja. Le kakšna?

Projekt razstave-predstave je inovativen način uvajanja otrok ne samo v v svet ilustratorke, kiparke Natali Fortier, temveč tudi v spoznavanje z uprizoritveno ter kiparsko umetnostjo, kjer kipi zaživijo kot sodoben lutkovno gledališki element. Glavni protagonisti predstave so kipi, njihovi trupi in glave. Kaj nam pove ista glava na različnih trupih, kaj glave same in kaj samo njihove sence. Pomembne so tudi naše glave, ki hkrati postanejo igralci v predstavi in razstavni eksponat. Ker vsako predstavo soustvarjajo gledalci je le-ta vsakič drugačna, bistvo pa ostane enako – kreativnost nima omejitev.

»Veste, niso vse stvari takšne, da se lahko povejo; kakor bi nas radi prepričali. Skoraj vse, kar se zgodi, je nerazložljivo. In najbolj nerazložljive od vsega so umetnine, ta skrivnostna bitja, katerih življenje se ne konča, temveč se dotakne tvojega, ki gre mimo.((R.M. Rilke)

 

Razstava-predstava Glava glavi je nastala v okviru originalnih razstav, ki jih vsako leto pripravlja Centre de Créations pour l’Enfance – Center ustvarjanja za mlade Tinqueux.

Zasnova in izdelava kipov: Natali Fortier
Režija in dramaturgija: Mateja Bizjak Petit
Igra in upravljanje: Jimmy Lemos / Anže Virant
Prevod: Živa Čebulj
Produkcija: Centre de Créations pour l’Enfance Tinqueux
Predstavo podprla: Le Carré Blanc, Mestna občina Tinqueux (Francija)
Produkcija gostovanja v Sloveniji: Hiša otrok in umetnosti
Gostovanje podprla: Mestna občina Ljubljana, Francoski inštitut v Sloveniji