mozicek zebljicek


Možiček žebljiček

o: 4+ (: 45'

Oče je imel dva sinova, Darka in Janka. Bratca sta najraje na svetu poslušala pravljice, ki jima jih je pripovedoval njun očka. Pa ne samo poslušala, tudi zaigrala sta jih rada. Kajti v pravljicah je vse dovoljeno. Otrok lahko postane najmočnejši fantek na svetu, ki samo z enim prstom na roki zaustavi vse avtomobile in avtobuse na cesti … Dva žebljička na okenski polici se v soju svita spremenita v prijazna črna gospodka … Nerodni otroci padejo skozi luknjo na drugi konec sveta, kjer jih preganjata ponev in pošvedran čevelj … Ampak v pravljicah se vedno vse srečno konča, čeprav na pol raztrgaš celo mesto, na potepu po ulicah izgubiš svojo obleko … in celo, če se sredi noči v tvoji sobi pojavi volk.

Predstava Možiček žebljiček je kolaž kratkih zgodb, ki jih je za otroke napisal pisatelj Lojze Kovačič. V predstavi je uprizorjenih sedem pravljic iz njegove zbirke Zgodbe iz mesta Rič-Rač.

Predstava je primerna za otroke od 4. leta dalje in traja 45 minut.

Premiera: 5. 9. 2019, Maribor / 25. 10. 2019, Ljubljana

Odzivi in nagrade

Režija: Jelena Sitar Cvetko
Dramaturgija: Anže Virant
Likovna podoba: Svjetlan Junaković
Glasba: Igor Cvetko
Lektorica:
 Metka Damjan
Svetovalec za beatbox: Žiga Žmavc
Kostumografija: Mojca Bernjak
Oblikovalec svetlobe: Miljenko Knezoci
Scenski tehnolog: Lucijan Jošt
Lutkovni tehnolog: Primož Mihevc
Oblikovalka in izdelovalka lutk: Darka Erdelji
Izdelovalci rekvizitov: Darka Erdelji, Mojca Bernjak, Primož Mihevc, Uroš Kumer (študijsko) in Brina Fekonja (študijsko)
Asistent režije: Danilo Trstenjak
Izdelovalci scenskih elementov: Lucijan Jošt, Branko Caserman in Igor Vidovič
Igra in animacija: Danilo Trstenjak, Gregor Prah in Andraž Jug
Produkcija: Hiša otrok in umetnosti in Lutkovno gledališče Maribor

Odzivi in nagrade:

zlata_palicica
Predstava je uvrščena v katalog kakovostnih predstav Zlata paličica

Mnenje strokovne komisije:
Možiček žebljiček Kovačičeve zgodbe vpne v svet družinske igre; v tem uprizoritvenem okviru pripovednost brezšivno prehaja v otroško in odrsko igro ter v animacijo lutk in predmetov, realnost pa v brezmejnost otroške fantazije. Uprizoritev navdihujočo razigranost črpa v domišljeni preprostosti zasnove lutk, animacije in scenskih elementov, ki dokazuje, da je vsakdanjost igrišče, na katerem lahko vsak predmet oživi in postane lutka. Pravljični temperament zaznamuje prepričljiv spoj lutkovnega pristopa in narave izbranih zgodb, epizodno nizanje zgodb pa tekoče poveže v brezčasje otroškega doživljanja sveta, ki ga v odrski strukturi poganja izvedbena in režijska igrivost, domiselna raba raznovrstnih lutkovnih tehnik in zvočnega ritma glasu.