to ni pika


To ni pika!

o: 2+ (: 35'

Deček in deklica se igrata s črkami, s katerimi sestavljata svoji imeni. Toda ko po nesreči izpišeta besedo POK se vse njune črke raztreščijo. Kmalu najdeta samo nekaj okroglega – je to kolo, morda žoga ali milni mehurček? Ne, to je O, črka O. Spoznata, da so črke povsod okoli nas, vsak predmet je lahko črka in vsaka črka je lahko predmet. Med igranjem s predmeti odkrivata nove črke in z njimi potujeta med deželami črk, kjer vsaka živi po svoje – T-ji so tovarna, E je notno črtovje, D je družinsko drevo …

V lutkovni predstavi za najmlajše so glavni junaki črke. Črke, ki nosijo svoje zvoke in skupaj z njimi ustvarjajo šaljive epizodne zgodbe. Ne gre za strogo didaktično predstavo, ki bi otroke učila branja ali pisanja. Predstava najmlajšim nevsiljivo prikazuje razmerje med črko-simbolom in pomenom-zvokom, ki ga ta nosi, hkrati pa nas popelje v zabavni svet lutk.

Predstava je primerna za otroke od 2. leta dalje in traja 35 minut.

Premiera: 31. 5. 2019

Odzivi in nagrade

Režija: Katja Povše
Dramaturgija: Anže Virant
Likovna podoba in scenografija: Špela Trobec
Glasba: Nino de Gleria
Izdelava scenografije: Luis Rapela in Špela Trobec
Kostumografija: Iztok Hrga 
Igra in animacija: Ana Špik in Anže Virant
Tehnična pomoč pri scenografiji: Gorazd Rajh
Produkcija: Hiša otrok in umetnosti in Lutkovno gledališče FRU-FRU

Odzivi in nagrade:

  • Predstava je bila uvrščena v program festivala Bobri, Ljubljana 2020
  • Predstava je bila uvrščena v tekmovalni program 11. Bienala lutkovnih ustvarjalcev, Maribor 2021
zlata_palicica
Predstava je uvrščena v katalog kakovostnih predstav Zlata paličica

Mnenje strokovne komisije:
Lutkovna predstava To ni pika! mlade gledalce povabi v slikovit in igriv svet črk. V domiselno razgibani animaciji in ob tempu živahne glasbene spremljave se izvajalca podata v lahkoten vrtinec igre. S preiskovanjem videza in zvočnosti črk, njihovim preoblikovanjem in sestavljanjem v različne predmete ali slike predstava povezuje realne, domišljijske in simbolne svetove, ob tem pa je v komunikaciji z gledalci razumljiva, pestra in privlačna. Črke kot predmeti različnih oblik in uporabnih možnosti postanejo elementi ustvarjalne igre in raziskovanja, s tem pa tudi vir navdiha, domišljije, zvedavega odkrivanja in zabave.