LED


LED

o: 15+ (: 30'

Plesno-lutkovni performans LED – Mehatronske skulpture je tretja predstava v seriji uprizoritev, v katerih raziskujemo aplikativne pristope novih tehnologij v uprizoritvenih umetnostih. V LED so nosilci glavne vloge kostumi. Predstava raziskuje konceptualno zasnovo ideje kostuma – kako dojemamo kostum, kaj je kostum per se, kje so meje med igralčevim telesom in kostumom …

Vsebinsko se uprizoritev nanaša na odnos moški – ženska, motive črpa iz evropske mitologije – od grške Gaje, ki je rodila Urana, ljubezenskega razmerja med Mórrígan in Cúchulainnom iz keltskega Ulstrskega cikla, do nordijske pesnitve Grógaldr iz islandskega epa Edda. Ohlapna rdeča nit vzpostavlja narativo, ki skozi predstavo razgrinja bistvene elemente človeškega dojemanja odnosov. Igralca, sprva zelo nedefinirana, skozi razgaljanje ustvarjata edinstven intimni prostor, v katerem se lahko identificira vsak.

Miti pa so zgolj osnova za raziskovanje odnosa med igralcem in njegovim kostumom. Kostuma v uprizoritvi ne dojemamo več zgolj v spektakelski permisi v smislu Aristotelove poetike, temveč predstava redefinira kostum kot bistven katalizator dogajanja, zgodbe, predstave in hkrati kot gledališki element, ki zabrisuje meje med igralcem, rekvizitom, scenografijo. Kostum več ne oblači igralca, ampak je njegov bistven del in celo prevzema igralčevo vlogo.

Predstava je primerna za odrasle in mladino od 15. leta dalje in traja 30 minut.

Premiera: 21. 11. 2021

Avtorski koncept, idejna zasnova, kostumografija, scenografija: Iztok Hrga
Oblikovanje koncepta, dramaturgija: Anže Virant
Pomoč pri izdelavi elektronskih komponent: Dmitry Ainutdinov
Koreografija in izvedba: Mojca Špik in Inan Sven Du Swami
Produkcija: Hiša otrok in umetnosti
Projekt sta podprli Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo RS.